YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI NASIL OLMALI,AİLELER NELER YAPMALI

YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI NASIL OLMALI , AİLELER NELER YAPMALI

 

  Çocuklar, edindiği davranışlarının birçoğunu anne-babalarının tepkilerini gözlemleyerek öğrenirler. Bu durum yemek yeme alışkanlığı ve zamanı için de geçerlidir. Anne-babalarının masada yemek yeme ritüelleri, konuşmaları ve davranışları çocukların bireysel olarak yemek yeme alışkanlığı kazanmasında çok önemli bir faktördür. Yemek yeme alışkanlığının kazanılmasında izlenilmesi tavsiye edilen stratejiler;

1.Yemek ritüeli aile bireylerinin tümünün katıldığı keyifli bir sohbet ortamında gerçekleştirilmelidir

 

Yemek süresi mümkün olduğunca keyifli bir zaman dilimine dönüştürülmelidir, yemek yeme hiçbir zaman anne-babanın güç gösteresi haline getirilmemelidir. Birlikte yemek yeme fizyolojik bir ihtiyacı karşılamak olmayıp aynı bütün aile fertlerinin katıldığı aile hayatında düzen yaratmaya yarayan çok önemli bir zaman dilimidir. Yemek sohbetlerinde çocukların da katılımını sağlayabilmek için yetişkin konularına yer vermemeye özen gösterilmelidir. Yemek yerken fonda hafif bir müziğe de yer verilebilir. Başka bir deyişle yemek mekanı sohbet etmek, dinlemek, gün içerisinde bir takım yaşadıklarımızı paylaşmak, ve bazı şeyler öğrenmek adına güzel bir fırsattır.

 

2.Çocuğa sınırlı ölçüde seçenek sunun

 

Eğer çocuğunuz yemek seçen ve zor beğenen bir tutum içindeyse, kendisine sunulan yemekleri reddetme eğilimindeyse, onun kabul edebileceği yemek türünü yemekte bulundurun ve onun seçmesine izin verin. Anne-baba bu konuda biraz telaşa düşebilmektedir fakat onun gün boyu aldığı gıdalarla dengeli beslenme kendiliğinden oluşacaktır.

 

3.Masada görgü kurallarına uyarak yemek yediğinde ödüllendirin

 

Çocuğunuz, yerinde oturduğu, çatalı bıçağı gerektiği gibi kullandığı ve sakin bir şekilde sohbete katıldığı için çocuğunuzu övebilirsiniz. Düzeni bozan çocuk istenildiği gibi yemek yerse bunu onayladığınızı ve takdirle karşıladığınızı hemen göstermelisiniz.

 

4.Öğünlerin süresini ve miktarını sınırlayın

 

Yemek yemenin saatlerce sürmesine izin vermek yerine, çocuğunuzla anlaşıp yemeğini bitirmek zorunda olduğunu ve bunu 30-40 dakikada tamamlanması gerektiğini belirtin. Bu süre zarfında aile fertlerinin tümünün masada kalmasını sağlayın. Buna ek olarak en önemli şey, ne yemeği televizyon karşısında yedirmek ne de yemeğini bitirdiği takdirde alınacak oyuncaktan bahsetmek gibi bir rüşvete kalkışın. Yemek ölçüsünün sizin midenize göre değil onun midesine göre olduğunu unutmayın. Çocuğun kendi tabağına sevdiği türden yemeği koyup onunla bu konuda ilgilenmeden yemeğini tamamlamasını beklemelisiniz.

 

5.Yemek yemeyle ilgili baskı yapmayın 

Yemek yemesiyle ilgili aşırı ilgilendiğinizi gören çocuk, bu hassas yanınızı yakaladıktan sonra bunu kullanmaktan büyük bir haz alacaktır. Çocukların ortak özelliği en çok baskı altında tutuldukları konuya karşı negatif tutum sergilemeleridir. Sorunu yok etmenin en doğru yolu, çocuğunuz yemesiyle ilgili tüm baskılara son vermenizdir.”Yemeğini Bitir” demek yerine basit ve anlaşılır şekilde tabak ister boş olsun ister dolu olsun onun tabağını da kaldıracağınızı açıkça belirtmeniz uygundur. Bu kesinlikle ceza değil onun aşama aşama karşılık vereceği bir davranış olacaktır. Onu asla yemeğe zorla oturtmayın, öğünleri olabildiğince basit ve heyecanlı hale getirmeye çalışın ve yemekte onun sevdiği yiyeceklerden de bulundurun ve tabağına azar azar koymayı unutmamalısınız.

 

 

                                                   PSİKOLOG ve AİLE DANIŞMANI: HALE İPEKÇİ

 


   
İsminiz :
Telefon :
E-Posta :
Mesajınız :
    Yukardaki Güvenlik Metnini Yazınız
Güvenlik Metni