Çocuklarda İnatlaşma:

Çocuklarda inatlaşma her yaş döneminde görülebilmektedir. Çocukların; bir inatlaşma sürecinde fikir değiştirdiğine tanık olabilirsiniz. Bazı durumlarda, neyi isteyip neyi istemediğini bile anlayamazsınız. Örneğin, mavi oyuncak ister, mavi oyuncağı alırsınız ben diğer mavi oyuncağı istiyordum diyerek başka bir bahane bulur gibi.

Çocuğunuzun inatlaşma sürecinde her iki taraf da amaçlarını açıkça ortaya koymaya çalışın. Çocuklar sizin dediklerinizi yapmayarak; bağımsız bir birey olduğunu, kendi tercihlerini kendisinin yapabildiğini kanıtlayacaktır. Bazen anne, babalar bunun farkında olmadığı için çocuklarıyla gereksiz yere çatışmaya girebilirler. Çatışmaya girerek kendilerini de çocuklarını da yıpratırlar. Daha da kötüsü bazı çocuklar bunu bir alışkanlık haline getirirler.

Çocuğunuzla inatlaşma sürecine girdiğinizde neler yapılabilir?

1.İlk olarak sakin tavrınızı korumaya çalışın. Derin bir nefes alın ve içinizden "O sadece bir çocuk" diyerek kendinize bir hatırlatmada bulunun. Yumuşak ve uzlaşmacı bir ses tonuyla konuşmaya özen gösterin.

2.İstediği şeyi neden yapamayacağınızı basit bir şekilde açıklayın ve bu açıklamayı yaparken mutlaka bu durumdan dolayı ne kadar üzgün olduğunuzu belirtin. Duygularını paylaştığınızı bilmek onu hem rahatlatacak, hem de size karşı daha uzlaşmacı bir tavır sergilemesini sağlayacaktır.

3.Çocuğunuza kararlı ve tutarlı, fakat mutlaka sevecen bir tavırla yaklaşın. Önce "hayır" dediğiniz bir şeye sonradan "evet" kesinlikle demeyin. Koyduğunuz kurallarda tutarlı olmanız gerekir. Eğer ilk başta ‘’hayır’’ dediğiniz bir şeyi kabul etmediği için ‘’evet’’ e çevirirseniz her seferinde ‘’evet’’e dönüşebileceğine inandığı için inatlaşması şiddetlenecektir.

4.Çocuğunuzla güç savaşına girmeyin. Her iki kişi de amacına ulaşabilir. Amacınız ona, kimin güçlü kimin güçsüz olduğunu ispatlamak değil. Amacınız; elde edemeyeceği bir şeyden vazgeçmesini sağlamak olmalı.

5.Ona gerekli açıklamaları yaptıktan sonra, üzgün olduğunuzu söyleyin ve bu konuda kararlı olduğunuzu hissettirdikten sonra biraz zaman tanıyın. Bir süre sonra yeniden istediğini elde etmek konusunda sizinle inatlaşmaya başlarsa hiç tepki vermeyin. Birkaç denemeden sonra vazgeçecektir.

6.  Çocuğunuz her şeye rağmen sizinle inatlaşmaya devam ediyorsa, dikkatini istediği şeyden başka bir noktaya çekmeye çalışın. Bu küçük yaştaki çocukla için daha çok geçerlidir. Ancak, farklı dönemlerde de bu yöntemin yararını görebilirsiniz.

7.  Çocuğunuza seçenek sunun. Kendisiyle ilgili kararları verebildiğini ve onun seçimine öncelik tanıdığınızı düşünerek inatlaşmaktan vazgeçecektir. Birey olarak kararlarına saygı duyulduğunu hissedecektir.  Sunduğunuz seçenekler ne kadar az olursa çocuğunuzun karar verme süresi de o kadar kısa olur. 


   
İsminiz :
Telefon :
E-Posta :
Mesajınız :
    Yukardaki Güvenlik Metnini Yazınız
Güvenlik Metni